”Du som har så fina ådror skulle passa utmärkt för att lämna plasma”. Det lilla var allt som krävdes för att övertyga mig, är tydligen oerhört svag för smicker i alla dess former. Förutom att ge blod, vilket var det jag gjorde igen igår, kan man även ge blodplasma. Plasman är en råvara som används av läkemedelsföretag för framställning av t ex albumin, gammaglobulin och läkemedel för blödarsjuka. Albumin används för att häva chock hos svårt skadade patienter medan gammaglobulin skyddar utlandsresenärer mot gulsot. Det ges också vid massiva blödningar och vid brännskador. Således tänker jag ta steget till att inte bara ge blod utan även plasma.

 

Det är med andra ord ännu ett inlägg om att ge blod. De som hängt med på bloggen ett tag vet att det inte är första gången och det är garanterat inte den sista heller. Det är så få som ger blod idag (fortfarande bara 3 av 100) och jag vill uppmuntra fler till att göra det. Så här långt har jag en rätt bra statistik att visa upp, för varje inlägg om blodgivning jag publicerat, har jag värvat minst en ny blodgivare (som jag känner till). Det är visserligen väldigt få, men man får göra så gott man kan.

 

Anledningen till att jag själv nu ska böra ge även plasma grundar sig som sagt i smickret om mina ådror. Förutom att samma krav gäller som för blodgivning, måste man ha blodkärl som är lätta att sticka i. Något som jag verkar ha begåvats med helt enkelt. Därför känns det dumt att inte dra nytta av det. Enda nackdelen är att man inte kan ge blod lika ofta, utan det handlar om två gånger per år istället för fyra. Men plasma kan man å andra sidan ge så ofta som var fjortonde dag.

 

geblod_ge_blod_ge_plasma_blodplasma_rädda_liv

 

Det som blir kvar om man tar bort alla blodkropparna (trombocyter, röda samt vita blodkroppar) från blodet kallas blodplasma. Det är en svagt gulfärgad vätska som till stor del består av vatten, bara 10% utgörs av olika proteiner, salter och små mängder av diverse andra ämnen. Blodplasman ser till att transportera runt hormoner och andra signalsubstanser, men även näringsämnen transporteras med hjälp av blodet. En del ämnen binder sig först till proteinerna i blodplasman för att transporten ska gå lättare, tack vare detta kan även fetter, som inte är vattenlösliga, föras ut i kroppen.

 

Då man ger plasma skiljs blodkropparna och plasman i ett sterilt separationssystem. Det innebär att man får tillbaka de röda blodkropparna och förlorar på så sätt inget järn, om det finns någon som är orolig över att det ska påverka prestationen. Det hela tar runt 40 minuter och i slutändan ger man ca en halv liter plasma. Det är viktigt att dricka vätska både före och efter processen, då man förlorar mer vätska här jämfört med då man ger blod. Men kroppen arbetar snabbt och redan efter 24 timmar är allt återställt igen.

 

Jag vill avsluta med att igen uppmuntra er som inte ger blod (jag vet att det gäller de flesta av er som läser) att ge det en chans. Det går snabbt, du behöver inte göra det ofta och du får till och med små presenter och fika varje gång du gör det. Och såklart den pyttelilla detaljen att du räddar någons liv.