Metatarsale 5

 

Tiden går men skadan den består, huvudmisstänkt är metatarsale 5 på höger fot. Visserligen självdiagnostiderat men jag har svårt att se att det ska vara så mycket annat. Överlag brukar man inte använda röntgen för diagnos, så¨vida det inte föreligger någon förskjutning av benet. Vanligtvis är metatarsale 5 ett ben i foten som kan drabbas av stressfrakturer, men det har inte skett i mitt fall då jag trots allt hade ett par upprepade små trauman. Och då det är trauma inblandat brukar det ofta ske närmare basen på benet, än vad det är i mitt fall. Även det är positivt att jag slipper, då de verkar kunna ta ännu längre tid på sig att läka. Med andra ord har jag tagit det bästa från olika värdelösa diagnoser och fått en semijobbig och relativt utdragen skada. Vila gör det helt klart bättre, men som jag sa till min bättre hälft, känns det som om jag får 0,5-1% förbättring per dag i runda slängar. Om ens det. Det går med andra ord inte snabbt framåt, vilket normalt sett alltid är det jag föredrar. Både i läkning och såklart löpning.

 

Vem är den där metatarsale?

Det betyder helt enkelt mellanfotsben och utgör en betydande del av tårna. Har inte så mycket mer att säga en så, men bjuder på en fin bild för att illustrera lite tydligare.

 

Metatarsale 5

Metatarsale 5 med vänner. Bild från www.mdguidelines.com

 

Prognos

Prognosen är god och man behöver inte göra så fasligt mycket egentligen, förutom att ladda upp med en båtlast av tålamod. Viktigaste är såklart att inte belasta för mycket, så anpassad träning (= ingen löpning) helt enkelt. Ev kan man använda någon typ av förband, sula eller liknande. Jag har dock inte gjort det då det gått bra ändå och gradvist blivit bättre för var dag. Utan komplikationer borde det läka på upp mot åtta veckor, men jag har mentalt ställt in mig på mer än så. Hellre lite för lång tid med rehab än för kort, säsongen är ändå åt helvete så jag bygger för 2017.

 

Börjar om från botten

Just nu står träningen helt still. Har igen åkt åp viruset från helvetet som vägrar släppa taget. Men då inga tävlingar är i sikte tar jag det lugnt och väntar ut även detta. Ingen idé att riskera något här heller, även om det är surt att inte ens få alternativträna. Men jag gissar på att jag lär bli lite vassare på att cykla och köra roddmaskin över vintern. Har ju till och med tankar om att genomföra Vätternrundan i någon form nästa år. Men det skulle inte vara första gången jag fått för mig något, som jag till sist inte genomför. Den som lever får se.