Smärta

Simmade, förlåt, cyklade nyss i ett hav av smärta. Smärta är enligt definitionen en obehaglig sensorisk och/eller känslomässig upplevelse, förenad med vävnadsskada eller hotande vävnadsskada. Eller beskriven i termer av sådan. Med andra ord kan man alltså ha ont utan att något är trasigt. Eller omvänt, något kan vara trasigt utan att du upplever smärta. I det här fallet var det garanterat inget trasigt utan ”bara” jävligt obehagligt. Försökte intala mig själv att det var just bara smärta, men ju mer man tar i när man simmar, desto mer motstånd möter man. Den regeln visade sig gälla även på cykeln idag. 

 

Förutsägbar smärta

Man behöver inte direkt vara synsk för att inse att smärta är på väg, då pulsen drar upp till fel sida 170 på första intervallen. Normalt sett brukar jag avsluta den sista på mellan 172-174 slag. Samtidigt vet jag att en oerhört viktig del i träningen, för mig, är att lära mig arbeta genom smärtan. Kan jag bemästra det lite bättre än tidigare, kommer jag kunna springa snabbare i framtiden.

 

Lögner

För att lära mig själv att utstå mer smärta, är jag tvungen att mata mig själv små lögner genom passet. Det är inte direkt bra lögner men jag gör vad jag kan. Exempelvis:

  • Det är ju bara 15 minuters hårt arbete
  • Det är ju bara fem intervaller (om siffran 15 känns för hög)
  • Om jag klarar av att hålla i, gör det mindre ont nästa gång jag kör passet (den sämsta av de alla tror jag, smärtan är densamma)
  • Lite sportdryck i vilan kommer  rädda mig (gör nytta absolut, räddar mig nej, plus för att det smakar gott)

 

Utmattningen

Efteråt vad utmattningen så stor att jag inte pallade att ens sitta kvar på cykeln. Fick kliva av (gled snarare av som om jag åkte rutschkana). Väl på golvet såg jag tydligen så miserabel ut att inte ens fyraåringen ville utnyttja situationen till att busa med mig. Dessvärre är det få som förstår den referensen, men milt uttryckt är hon inte sen att busa om tillfälle bjuds. Bjuds det inte så skapar hon det som behövs själv. Men jag förblev ensam och frustandes efter andan.